KIRIKHAN TSO’DAN COĞRAFİ İŞARETLERDE İKİNCİ ÖNEMLİ ADIM

Kırıkhan Kavunundan sonra Kırıkhan Siyah Havucu Coğrafi işareti alındı.

Hatay ili havuç üretimi 1990’lı yılların başında küçük miktarlarda (1.400 ton) yapılmakta iken 1994 yılında artış (16.000 ton) göstermiştir. Üretim sonraki yıllarda devamlı artmıştır. Kırıkhan Siyah Havucu; Kırıkhan Siyah Havucu yüksek miktarda fenolik bileşen içerir ve rengi koyudur. Kırıkhan Siyah havucunun diğer coğrafi lokasyonlarda (Ereğli, Konya) üretilen siyah havuçlar ile karşılaştırıldığında %50 daha fazla fenolik bileşik içerdiği ve renk özelliklerinin farklı olduğu görülmektedir. Kırıkhan Siyah Havucu Ereğli Siyah havucundan %50 daha fazla toplam fenolik bileşik içermektedir.

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Numan BÖLÜKBAŞ;

“Hatay İlimizin Kırıkhan İlçesi ile özdeşleşen KIRIKHAN SİYAH HAVUCU için  menşe adı ile korunmasının sağlanması adına Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası  olarak 15.07.2021 tarihinde ve C2021/000283  başvuru numarası ile TÜRKPATENT’te coğrafi işaretli ürün olarak korunması için başvurusu yapılmış olup iş başvurumuz gerek TÜRKPATENT tarafından ve gerekse uzman kuruluşlar tarafından incelenmiş ve en nihayetinde 08/11/2022 tarihinde ve 1251 sayılı tescil numarasıyla tescili yapılmış ve iş bu tescile ilişkin tüm dökümanlar 15/11/2022 tarihli ve 137 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde de yayınlanarak KIRIKHAN SİYAH HAVUCU’ muz artık TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLARAK KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR. İş bu tescil ile birlikte Kırıkhan TSO olarak menşe adı ile coğrafi işaret koruması sağlanan Kırıkhan Siyah Havucu ve Kırıkhan Kavunumuz kayıtlarda yerini almıştır.  Coğrafi işaret çalışmaları bir ekip işidir. Bu nedenle ürünümüzün başvuru aşamasının öncesi ve sonrasında bizlere destekçi olan Doğaka Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na, Coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e ,Odamız Meclis Üyelerine ve Genel Sekreterimiz Mutlu Özer Özdemir’e  emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.